Rapporten: 2016

  • Home
  • Rapporten: 2016

Kiplekker onder de wilgen

Martijn Boosten en Joyce Penninkhof, november 2016

Van eind 2012 tot en met het voorjaar van 2016 is door het Centrum van Biomassa Innovatie (CBI) in samenwerking met Stichting Probos het project ‘Kiplekker onder de wilgen’ uitgevoerd. Dit project had als doel om kennis te ontwikkelen over de aanleg en de exploitatie van biomassaplantages met wilg in kippenuitlopen. Dit rapport bevat de resultaten van het project.

Duurzaam geproduceerd hout op de Nederlandse markt in 2015

Jan Oldenburger, Fons Voncken, Joyce Penninkhof en Mark van Benthem, november 2016

Dit rapport presenteert de resultaten van de vijfde marktmeting naar het aandeel aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout en papier en karton op de Nederlandse markt. Het rapport biedt een goed overzicht van de ontwikkeling van het aandeel aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout op de Nederlandse markt in de periode 2005-2015. In het rapport worden zowel de resultaten voor de gehele Nederlandse markt voor primaire houtproducten en papier en karton gepresenteerd, als ook de resultaten voor de afzonderlijke productgroepen: gezaagd naaldhout, -gematigd loofhout, -tropisch hardhout, plaatmateriaal, verpakkingspapier en -karton, grafisch papier en -karton, krantenpapier en sanitair papier. Ook wordt er specifieke aandacht besteed aan de herkomst van tropisch hardhout dat op de Nederlandse markt is gebracht en het houtverbruik binnen de burgerlijke en utiliteitsbouw en GWW.

Nederlands bosbeheer en bos- en houtsector in de bio-economie

G.J. Nabuurs (Wageningen Enviromental Research), M.J. Schelhaas (Wageningen Enviromental Research), J. Oldenburger (Stichting Probos), A. de Jong (Wageningen Enviromental Research), R. Schrijver (Wageningen Enviromental Research), G. Woltjer (Wageningen Economic Research) en H. Silvis (Wageningen Economic Research), september 2016.

Biomassateelt in combinatie met wateropgaven

Martijn Boosten, Jaap van den Briel en Joyce Penninkhof, mei 2016

Nederland kent tal van wateropgaven. In een land dat voor een groot deel onder zeeniveau ligt, is de kwaliteit van waterkeringen die het achterland beschermen tegen de zee en de rivieren van groot belang. Ook worden in Nederland steeds meer gebieden ingericht waarin tijdelijk overtollig water kan worden geborgen om wateroverlast te voorkomen. De grote uitdaging is om bij het realiseren van wateropgaven naast waterdoelen ook andere (maatschappelijke) doelen te dienen en functies te combineren.

Het Verborgen Verleden van het Engelanderholt. SAGA-rapport 8

Redactie: Martijn Boosten (Stichting Probos), Masja Parlevliet (Gemeente Apeldoorn), Nathalie Vossen (Gemeente Apeldoorn), Chris Nieuwenhuize (Archeologische Werkgroep Apeldoorn), Anne Wijngaard (IVN Afdeling Apeldoorn), Peter van Hoeflaken (IVN Afdeling Apeldoorn) en Janneke Zuyderwyk (Gemeente Apedoorn), april 2016.

Dit rapport bevat de resultaten van de verschillende deelonderzoeken naar de geschiedenis van het bosgebied het Engelanderholt ten zuiden van Apeldoorn. Dit rapport is verschenen in het kader van het project ‘de Puzzel van het verborgen verleden van het Engelanderholt’. In dit project is met hulp van vrijwilligers de geschiedenis in beeld gebracht van het bosgebied Engelanderholt ten zuiden van Apeldoorn. Rapport kan besteld worden bij Archeologische Werkgroep Apeldoorn

Winterswijk: een nieuwe kijk op oude bossen

Joanneke Smalbraak, Bert Maes en Mark van Benthem, januari 2016

De rol van bosgeschiedenis en erfgoed in het bosbeheer in Winterswijk en rond Roerdink.

In opdracht van de Stichting Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk is boshistorisch onderzoek gedaan in drie particuliere bossen in Winterswijk. De bossen behoorden van oorsprong bij het scholtengoed Roerdink in buurtschap het Woold, aan de Duitse grens. Doel was om de kennis over de cultuurhistorie en het erfgoed van de Winterswijkse bossen te vergroten en onder de aandacht te brengen van eigenaren, beheerders en beleidsmakers. 

Postadres

Stichting Probos
Postbus 253
6700 AG Wageningen
T 0317 - 466555
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

aanmelden Bosberichten

Wilt u ook op de hoogte blijven van de achtergronden binnen de bossector en de activiteiten van Stichting Probos?
Meld u dan aan voor onze digitale Bosberichten.

Social Media

© Probos , all rights reserved